Et nyt anmeldelsesregister gør det mere sikkert at være patient fremover, fordi man ved, at sundhedspersoners tilknytning til industrien kan påvirke deres uafhængighed. Derfor er det vigtigt, at der sker en registrering af deres tilknytninger, så der bliver større gennemsigtighed, og så vi som patienter kan have tillid til sundhedspersonerne.
Læger, sygeplejersker, apotekere og tandlæger må fx ikke eje aktier for over 200.000 kr. i en lægemiddel- eller medicovirksomhed eller en specialforretning med medicinsk udstyr, og alt samarbejde med dem skal anmeldes. Anmeldelsen sker til Lægemiddelstyrelsen.
Hvis reglerne overtrædes, kan der gives bøder.
Al tilknytning vil blive offentliggjort. Det slettes først to år efter ophør af tilknytning.
I nedenstående link er det muligt at se, hvilke sundhedspersoner, der er tilknyttet hvad.

Kilder:
https://laegemiddelstyrelsen.dk/da/godkendelse/sundhedspersoners-tilknytning-til-virksomheder/

Der har længe været arbejdet på at skabe større patientsikkerhed, fordi mange sundhedspersoner er personligt involveret i medicinindustrien eller i virksomheder, der sælger sundhedsudstyr. Bl.a. er reglerne for lægers tilknytning til medicinalindustrien blevet en hindring for deres deltagelse i de forskellige medicinråd, der findes i Danmark. Det har vist sig at være så svært at finde ”rene” læger til diverse medicinråd efter ændringer i reglerne, at det virker usikkert for patienterne. Læger bør ville patienters og ikke deres eget bedste.
Derfor er godt for patientsikkerheden, at der bliver ”ryddet op”, så vi alle sikres mulighed for at se, hvem der er involveret i hvad. Undersøgelser viser nemlig, at en tilknytning har den konsekvens, at fx præparater, der fabrikeres af et firma, som en læge har personlig tilknytning til, oftest vil være de præparater, pågældende læge også udskriver. Det kan du og andre ikke være tjente med. Du skal selvfølgelig have det bedste præparat og ikke det, den enkelte læge selv kan få en indtjening på eller har anden interessse i. Når du kender lægens interesser, du kan spørge efter det bedste produkt på markedet. Det har du ikke kunnet indtil nu.
Det er en skam, at patienter ikke kan være sikre på altid at få det bedste præparat. Det bedste er det, der er mest virksomt og har færrest mulige bivirkninger. Fremover kan du vide dig mere sikker, hvis du undersøger den ordinerende læges egeninteresser.
P.S. Vi har undersøgt forskellige medicinalpersoner, men ingen af dem, vi umiddelbart kender, som har interesser i et medicinalfirma eller et medicoselskab, har opgivet deres interesser. Endnu. Men det kommer forhåbentligt, for ellers er vi jo lige vidt.