Forskere har undersøgt konsekvenser af brugen af opioider (morfin og morfinlignende lægemidler) på tarmene, nemlig såkaldt opioid-induceret dysbiose (OID).
Undersøgelsen viser, at opioidpræparater påvirker tarmens barriere og skaber inflammatoriske veje, som kan føre til både opioidtolerance (dosis skal være større og større for at opnå samme virkning) og hyperalgesi (øget oplevelse af smerter), og det kan føre til spredning af bakteriekolonier, der ikke normalt findes i tarmen. Der er evidens for, at tarmen og hjernen er forbundet, så den mentale sundhed også kan påvirkes. Forskerne har også fundet beviser for, at der er sammenhæng mellem OID og depression, og mellem OID og Parkinson sygdom og infektion m.m.

Kilde: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9404803/

Dysbiose er en ubalance eller inflammation i fordøjelseskanalens mikroflora, som kan forårsage problemer på både hud og det generelle velvære. Det skyldes, at de gode bakterier i tarmene nedbringes og de dårlige udvikles og kommer til at dominere. Det forstyrrer ikke bare fordøjelsen, men kan påvirke hele kroppen. På IBS-Klinikkens hjemmeside kan man læse, at symptomerne ved dysbiose fx er kronisk forstoppelse/diarre/vekslende afføringsmønster, oppustet mave, luft i maven, mavesmerter og -krampe, sure opstød, halsbrand, kvalme, opkastning, slim i halsen, kronisk træthed, manglende energi m.m.

Alle, der kender til morfinpræparater ved, at de påvirker tarmen og giver forstoppelse. Men det er nyt, at de også har mange andre negative indvirkninger/bivirkninger.
Det er ikke nyt, at morfin kan give øgede smerter, og at man skal have mere og mere for at opnå samme virkning, men det er nyt, at det sker gennem morfins påvirkning af tarmen.
Det er heller ikke nyt, at morfin i sig selv kan give flere smerter, men det er nyt, at det sker pga. ændringer i tarmen.
Det er ikke nyt, at OID kan opstå, hvis man fx spiser forarbejdede fødevarer, dårlige fedtstoffer, for meget sukker og drikker alkohol, som alt sammen øger inflammationen i tarmen, eller at også stress og antibiotika kan give OID. Men det er nyt, at morfin og morfinlignende præparater også kan skabe kronisk inflammation og give OID.
Det er også nyt, at morfin og morfinlignende præparater kan føre til sygdomme som depression og Parkinson. Det er naturligvis ikke noget, alle brugere af opioider udvikler, men det er godt at vide, at der kan være en sammenhæng, så man kan være opmærksom på det og tage stilling til, om man stadig vil tage sådanne præparater.