Moderne madvarer indeholder ikke særligt meget collagen/gelatine, som kommer fra dyr eller fisk, for de collagenrige fødeemner bruges stort set ikke længere i menneskeføde.  Collagen sidder nemlig primært i dyrs brusk, knogler og hud.
Collagen er endda et af vores vigtigste proteiner.  Det udgør en tredjedel af kroppens proteiner.  Både vores hud, bindevæv, knogler, ledhinder og brusk indeholder collagen.
Jo ældre vi bliver desto mindre collagen har vi i kroppen. Men meget tyder på, at kroppen kan stimuleres til at danne mere collagen, især hvis vi spiser collagen fra animalske fødeemner.
Collagen opbygger vores knogler, brusk og ledhinder, fremmer kroppens restitution og er desuden godt for huden.
Tilskud af collagenprodukter er meget populære. Især collagen fra ko (bovine) og fra fisk (marine). Bovine indeholder især type 1 og 3 collagen.
Type 1 collagen findes især i ledbånd, knogler, sener, hud og andet bindevæv og findes især i bovine.
Type 2 collagen findes især i brusk og er den type, der giver størst bedring ved gigt. Type 2 findes i Marine.
Type 3 findes især i bindevæv og hud. Det findes især i Bovine collagen.
Der findes flere typer af Collagen, som er mindre relevante efter whiplash.
Men du kan også få collagen ved at spise fiskeskind, tilberedning af hele kyllinger og simreretter af oksebov eller okseskank.
Fordelen ved at spise mad rigt på collagener er, at du får stærkere knogler og led samt en mere fast hud. Men collagen ser også ud til at kunne sænke blodtrykket, bedre fordøjelsen, ligesom det har en antiinflammatorisk effekt.
For at kunne udnytte collagen, er det dog afgørende, at man også får tilstrækkeligt C-vitamin.
Kilder: https://www.madforlivet.com/boeger/boeger-om-sundhed/collagen-ny-bog-om-collagen/ og
https://www.weightworld.dk/den-ultimative-guide-til-kollagen.html


Det er blevet moderne at spise collagenrigt.
Det har ikke på stående fod været muligt at finde overbevisende forskning på området, men en læge har ifølge Anette Harbech Olesen skrevet en bog om emnet, nemlig ”Collagen” af Jerk W. Langer og sundhedsredaktør Karen Lysager, og bogen skulle bygge på den seneste forskning.
Efter whiplash, hvor der kan være sket skader på nakkens knogler, led, ledbånd, bindevæv, brusk etc. kan det evt. være relevant at vide mere om kollagen. Da det også har antiinflammatorisk effekt, øges relevansen, fordi sandsynligheden for, at du også har inflammationer efter whiplash er stor.
Om du har lyst at indtage ekstra kollegen, er dog en anden sag.
Desværre fås collagen udelukkende fra animalske produkter, så er du vegetar eller veganer, må du lade det ligge eller måske overgive dig til at indtage marine, der er lavet af fisk, hvis du ikke har lyst at indtage animalske produkter fra landdyr.
Det er muligt at købe collagen som tilskud fx i form af kapsler eller pulver.
Har du overskud, kan du også selv lave en såkaldt Bone Broth, som er rigt på collagen. Bone Broth er en bensuppe/fond med masser af kraft, langtidskogt på fx kylling, oksekød eller på fisk. Langtidskogningen nedbryder kødets og benenes struktur. Der findes opskrifter på nettet, hvis du vil studere det nærmere. Der er fx en her:
http://mettebrahm.dk/?recipe=bone-broth-langtidskogt-bensuppe

Se også Anette Harbech Olesens lille film om kost generelt ved whiplash, ”Hjælp dig selv via din mad”, på http://whiplashguiden.dk/kronisk-skadet/mad-og-smerter/