Forskning viser, at hver tredje dansker har for lavet D-vitamin, skriver Anette Harbech Olesen.
Da D-vitamin afhjælper inflammation i kroppen, er det ikke godt. D-vitaminmanglen ses også unge mennesker.
Lægerne interesserer sig ikke for problemet, selv om et normalt niveau af D-vitamin kan forebygge mange sygdomme (inflammation, infektion, autoimmune m.m.) og spare ca. 15-16 % af det samlede sundhedsbudget i Danmark.
Det kan være vanskeligt at få lægen til at måle D-vitamin i blodet, selv om det er en billig undersøgelse.
D-vitamin fås gennem sollyset. Vel at mærke, hvis man ikke bruger solcreme. Uden creme kan man kun opholde sig i solen 10-30 minutter hen over sommeren.

Kilde: Mad for livet Ugebrev 18.

Inflammation findes i nakken og formentlig også i kroppen hos de fleste personer med whiplash. Derfor bør du overveje at tage et tilskud af D-vitamin. Kun fra juni til august måned kan vi i Danmark få D-vitamin nok gennem solen, men da mange ikke tåler solen og må bruge solcreme eller ikke bryder sig om solen, kan det være et problem af få tilstrækkeligt D-vitamin, hvis man ikke tager et tilskud. Ud over at være en vigtig spiller i forhold til immunforsvaret indgår D-vitamin også i knogledannelsen, hvorfor mangel på D-vitamin på sigt kan føre til afkalkning af knoglerne. Kombineret med, at mange personer med whiplash heller ikke bevæger sig optimalt, kan risikoen være større end for mennesker, der er raske og bevæger sig meget.