Søvnmangel kan øge smerter viser en undersøgelse. Mennesker med kroniske smerter sover ofte dårligt. De giver smerter skylden, men undersøgelsen viser, at det er søvnmanglen, der forværrer smerterne og ikke smerterne, der er skyld i søvnmanglen. Årsagen er endnu ikke helt opklaret, men det har noget at gøre med, hvordan kroppen reagerer på smerter.
I et søvnlaboratorium reducerede en god nats søvn en persons smertetærskel med mere end 15 %. Små afvigelser i den gennemsnitlige søvnmængde kunne desuden forudsige forsøgspersonens smerteniveau den næste dag.
Når forskere forstår, hvordan søvnkvaliteten ændres, og hvad der sker i kroppen, vil man blive i stand til at klare smerter mere effektivt. Det gælder alle former for smerter.
Undersøgelsen var dog lille, men forskerne mener alligevel, at det giver et fingerpeg om, at kroppens evne til at håndtere smerte kan forbedres uden en recept.
Forskerne var overraskede over, at der både var en øget smertefølelse og et tab af naturlig smertestillende reaktion.
Det var ikke varigheden af søvn, der var den kritiske faktor for smerter, men ændringer i den dybe og mest drømmeløse søvn.
Søvn er altså en stor spiller.
Den dårlige nyhed er, at der gennemsnitlig går 10 år, før forskning fører til ændring af praksis.
Kilde: https://www.nytimes.com/2019/01/28/health/sleep-pain-research.html?fbclid=IwAR21TLuhsUg-83S6YC9HjUucw4-ck4jFxrL-O0SlYFHZ8sY995ANdLlTUKs
Alle med kroniske smerter har formentig på egen krop prøvet ikke at kunne falde i søvn, når smerterne raser. Alle mærker sikkert også, at søvnproblemerne kommer i de perioder, hvor smerterne er værst (for nogle er det desværre altid slemt). Men nu skal vi åbenbart til at tænke omvendt: Det er ikke smerterne, der gør, at vi ikke kan sove, men søvnproblemer, der giver smerter. Gad dog vide, hvordan forskerne kan være sikre på, hvad der kom først? For patienter med smerter er der ingen tvivl: Smerterne kommer først. Det er svært at vurdere, om denne forskning er et eksempel på ”tænkt” forskning med lidt for meget simplificering af virkeligheden?
En smertereduktion på 15 % vil kunne udgøre en forskel for nogle, men formentlig ikke den store forskel for dem, der har rigtig mange smerter.