Ved mild traumatisk hjerneskade (mTBI) ses normale billeder af hjernen, fordi konventionel MR-skanning ikke kan vise hjernelæsionerne. Følgerne efter mild traumatisk hjerneskade kan vare ved i årevis efter skaden hos 15 % af patienterne. Ved undersøgelser undervurderes den totale skade på hjernens nervevæv (axoner). Hævede axoner repræsenterer kun toppen af isbjerget af skader. Skaderne progredierer og progressionen i skaderne inkluderer mitokondrie dysfunktion (nedsat funktion af cellernes energicentre). På lang sigt er mild traumatisk hjerneskade altså ikke en statisk tilstand, men en progressiv skade, som øger risikoen for neurodegenerative sygdomme (fx Parkinson og Alzheimer).
Senhjernerystelse og whiplash-associerede lidelser er nogle af de vigtigste mekanismer, der giver mTBI. Senhjernerystelse, eksplosioner og whiplash-associerede lidelser er desuden de vigtigste årsager til ændret adfærd og kognitive symptomer efter mild traumatisk hjerneskade.
Manglende beviser for hjerneskade har ført til udviklingen af mere følsomme undersøgelsesteknikker, herunder også funktionelle teknikker.

Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31731910/

I denne undersøgelse på PubMed beskriver forfatterne whiplash som medvirkende årsag til milde traumatisk hjerneskade. Forfatterne er neuro-geriatere og beskæftiger sig således med neurologiske sygdomme hos ældre. De betragter skaderne med stor alvor og mener, at skaderne på sigt kan føre til neurologiske hjernesygdomme. Derfor har de undersøgt nye undersøgelsesmetoder til afsløring af hjerneskaderne. Men der er umiddelbart ingen konklusion på undersøgelsen ud over, at de nævner en lang række nyere undersøgelsesmetoder som SPECT-skanning, PET-skanning, funktionel skanning samt flere andre undersøgelser, som vi aldrig har oplevet er foretaget hos patienter med whiplashskade.
Undersøgelsen betyder næppe, at alle med mild traumatisk hjerneskade udvikler deciderede neurologiske sygdomme på sigt, men det kan ske, og derfor er det noget, man i fremtiden ikke bør ignorere. Om det vil betyde noget at få en tidligere diagnose på, vides heller ikke. For kan man gøre noget for bremse udviklingen af hjernesygdommene?