Nu er de første tilfælde af Corono-virus eller COVID-18  registreret i Danmark.
Der er dog ingen grund til at fortvivle, for der er faktisk flere, der dør af almindelig influenza, end af corona. Mange whiplashskadede har dog nedsat immunforsvar, og derfor kan der være god grund til at være udvise ekstra omhu. Vi vender tilbage til, hvad du selv kan gøre for at undgå smitte.
Corona starter med forkølelses- eller influenzasymptomer, så som ondt i halsen, hoste og evt. let feber og en fornemmelse af at være syg. Sygdommen kan udvikle sig til fx lungebetændelse eller betændelse andre steder i øvre luftveje med vejrtrækningsbesvær. Men det sker kun, hvis man er alment svækket eller har nedsat immunforsvar, at corona kan give alvorlig symptomer og blive farlig for nogle. Hos de fleste forløber infektionen som en mild forkølelse.
Som med influenza er det primært ældre og svage personer, smitten er farlig for.
Kun 0,9 % af de smittede er under 10 år, så det er ikke en sygdom, der specielt rammer børn.
Ca. 20 % af de smittede bliver alvorligt syge.
Indtil videre findes der ingen vaccine. Måske kommer den indenfor de næste tre mdr.?
Raske personer kan være smittebærere af sygdommen uden selv at være syge, mener man. Det er dog stadig usikkert.
Det kan tage op til 14 dage fra smitte og indtil sygdomsudbrud.
Der er mange ting, man endnu ikke ved om COVID-19, som corona-virusset også hedder. Men tal fra Kina viser, at 2,3 % dør. Under SARS døde 10 %. Corona er i familie med SARS og MERS.
Undgå at gå i panik, for det er der ingen grund til. Både Sundhedsstyrelsen, Styrelsen for Patientsikkerhed og professorer på området maner til ro.

BESKYTTELSE
ifølge Region Midt Jyllands anbefalinger:
Hvis du tager dine forholdsregler, kan du slippe for at blive smittet, hvis smitten skulle ske at sprede sig. Smitte spreder sig nemlig primært via håndtryk eller små dråber fra hoste og nys.
1. Hold dig på mindst to meters afstand af mennesker, der hoster og nyser. Hvis du selv hoster og nyser, bør du ALDRIG gøre det direkte ud i luften. Brug altid et stykke engangspapir – eller til nøds et ærme, hvis det sker eksplosivt.
2. Hav en god håndhygiejne. Vask dine hænder ofte med vand og sæbe. Brug håndsprit, når du ikke har adgang til vand og sæbe. Du kan have en lille flaske håndsprit med i lommen, så du har let adgang til den.
Jeg vil tilføje, at man også kan overveje, om man altid skal give knus og håndtryk, eller om man i denne periode kan nøjes med et nik. Husk på den lange tid, der kan gå, fra folk smittes og indtil symptomerne viser sig.
Nogle vælger at bruge handsker, når de færdes udenfor hjemmet. Det er også en mulighed, men det forhindrer ikke smitte, hvis man fører handskerne op til ansigtet!
Undgå i det hele taget at føre dine hænder op til dit ansigt, fx efter en indkøbstur eller en tur med offentlig transport. Sprit dine hænder eller vask dem grundigt først.
Man mener, at virussen måske kan overleve op til to timer udenfor et menneske.
Masker er ikke nødvendige. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at de gemmes til dem, der har brug for dem, nemlig dem der skal pleje de syge.
Brug din sunde fornuft. Og sprit hellere hænder én gang for meget end én gang for lidt, og overvej, om du skal rejse til de områder i verden, hvor der er registreret flest tilfælde af Corona.
Skulle du være i tvivl, om du har Coronavirus eller ej, skal du ringe til lægen – fremfor at møde op hos lægen med risiko for at smitte andre.
Kilder: https://www.facebook.com/regionmidtjylland/posts/2757857320929379  og https://videnskab.dk/coronavirus#sagen