Gennembrud i behandling af kroniske rygsmerter
30. oktober 2023
Mere end 80 % af patienter, der ellers havde opgivet af få bedring i deres rygsmerter og selv havde prøvet en masse, har deltaget i et projekt, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Forskningsleder er kiropraktor og professor Jan Hartvigsen. Forskningen er foregået i Australien.
”Resultaterne viser, at deltagerne ikke blot får færre smerter, de får også ny tillid til, at de kan gøre ting på arbejde og i fritiden, som de ofte ikke har turdet gøre i årevis”, siger han.
Gruppen er blevet behandlet med Kognitiv Funktionel Terapi (CFT). Det drejer sig om intensiv coaching, som hjælper patienterne til at forstå deres smerter. Desuden trænes måden, de bevæger sig på, så smerterne reduceres, og de vejledes i at foretage livsstilsændringer mht. fx fysisk aktivitet, sociale relationer og mentalt helbred.
Deltagerne fik 7 behandlinger på 12 uger og en opfølgende behandling efter seks måneder.
Der ser ud til, at behandlingen holder. Den giver en stor samfundsmæssig besparelse, fordi deltagerne kan arbejde mere, tager mindre medicin og får færre sundhedsydelser.
CFT-behandling gives på Odense Universitetshospitals Smertecenter Syd i et lodtrækningsforsøg, som det eneste sted i Danmark. CFT-behandling kræver speciel uddannelse.
Kilde: https://sundhedspolitisktidsskrift.dk/nyheder/behandlinger/7681-ny-behandling-mod-kroniske-rygsmerter-noget-af-et-gennembrud-siger-professor.html
Det er fantastisk, at over 80 % af de patienter, der deltog i forskningen, får det bedre, fordi det drejer sig om patienter, der har prøvet meget og uden af at have fået det bedre. Det kunne lige så godt have været patienter med whiplash.
Det drejer sig om behandling af patienter ud fra nyere smertevidenskab, og der er ingen tvivl om, at det kan noget.
Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at terapi ikke er nødvendigt for at skabe resultater. For vi har kendskab til fysioterapeuter i Danmark, som arbejder ud fra nyere smertevidenskab og opnår gode resultater med deres behandling af kroniske smerter – vel at mærke uden terapi, men ved blot at tale med deres klienter.
Vi bringer en artikel med en af disse behandlere i næste nummer af Whiplash Nyt.
Nyere smertevidenskab handler bl.a. om, at smerter opstår i hjernen og ikke i beskadiget væv, og at man godt kan have svært beskadiget væv uden at have smerter, og at man godt kan være uden synlige skader, men have stærke smerter. Du kan finde mere om nyere smertevidenskab i skrift om samme under anbefalet litteratur på vores hjemmeside: http://www.whiplashforeningen.dk/wp-content/uploads/2021/09/Artikel-om-smerter-til-hjemmeside.pdf
Behandling, der bygger på nyere smertevidenskab bliver fremtidens smertebehandling – også i Danmark. Fordi det kan give mennesker med kroniske smerter – ikke kun rygsmerter, men også fx nakkesmerter (og alle mulige andre slags kroniske smerter) – et bedre liv.
Forskerne arbejder ud fra et bio-psyko-socialt menneskesyn, og de har – i modsætning til behandlingen af funktionelle lidelser – også fokus på de biologiske faktorer. Nogle tror endnu, men fejlagtigt, at nyere smertevidenskab og “funktionel lidelse” er det samme. Det er det ikke. I WhiplashNyt nr. 2/2023 bragte vi en artikel om forskellen mellem nyere smertevidenskab og funktionelle lidelser.
I næste nummer af Whiplash Nyt bringer vi en artikel om nyere smertebehandling skrevet af en fysioterapeut, der har haft held til at hjælpe mange med kroniske smerter.
Har du lyst til at blive medlem af Whiplashforeningen, kan du blive det her: http://www.whiplashforeningen.dk/indmeld-dig-her/