På Aarhus Universitetshospital laver forsker Mette Richner grundforskning i nervesmerter. Hun har i 10 år ”forsøgt at forstå, hvad et lille molekyle, som findes i vores nerveceller, betyder for kronisk smerte”. Hendes forskning er blevet offentliggjort i Science Advances, hvilket er meget prestigefyldt, fordi kun meget lidt grundforskning fører til medicinske gennembrud. Medicinalindustrien derfor ikke interesseret i det, og forskningen støttes af fonde.
De resultater, hun har opnået indtil nu er dog kun ”en brik i puslespillet” i forhold til at forstå smerte; men så længe man ikke kender årsagen til de kroniske smerter, får de smerteramte heller ikke en optimal behandling.
Om sin forskning siger hun selv:
”Jeg har fundet et molekyle, sortilin, der fungerer som en bremse på den bremse, der stopper smerte i nervecellerne”.
Kilde:https://www.dr.dk/nyheder/viden/kroppen/mette-har-brugt-10-aar-paa-forstaa-kroniske-smerter-nu-foraerer-hun-sin-viden?fbclid=IwAR2DIdrTvOQfesmqHD-Ql1H4So8e3elBY3BN3SccKOpRjLmGwvu4rZ1M3bg

I forskningens abstract står, at forskerne har fundet antistoffer eller en antagonist, som kan blokere for smerter hos mus og lindre skadefremkaldt neuropatisk smerte. Begrebet ”allodyni” anvendes.
Selve forskningen kan ses her: https://advances.sciencemag.org/content/5/6/eaav9946.abstract
Forskningen handler om nervesmerter. Nervesmerter forårsages af skader i nervesystemet (hjerne, rygmarv, nerverødder, nerveplexer og nerver). Mange whiplashskadede har nervesmerter, som er den mest smertefulde form for smerter.
Der findes også whiplashskadede, der lider af allodyni, som er en speciel smertefuld form for nervesmerter.
Kan det lykkes grundforskerne at finde ud af præcist, hvilket stof, der udløser nervesmerter og hvilket stof, der kan modvirke smerten, vil rigtig meget være vundet.
Det betyder ikke, at skaden helbredes. Det betyder blot, at smerterne kan lindres, hvilket i denne sammenhæng vil kunne komme mange svært smerteplagede til gode.
Lykkedes det hende at få brugbare resultater, vil medicinalindustrien formentlig flokkes om hende og hendes forskerhold.