Det er nu besluttet, at kroniske smerter får sin egen diagnosekode, når ICD-11 træder i kraft. For whiplashskadede betyder det, at kronisk whiplash erstattes af kroniske smerter.
I forhold til smerteområdet generelt er det virkelig godt, fordi det betyder, at der kommer både større fokus og mere forskning på området. Det kan på sigt betyde bedre behandling af mennesker med kroniske smerter. Kroniske smerter har længe været et underprioriteret område i Danmark. De to danske professorer, Nanna Brix Finnerup og Peter Svensson, der i 10 år har været med i en arbejdsgruppe under WHO er glade. De kalder det for en blåstempling af, at kroniske smerter skal tages alvorligt.
Kilde: https://dagensmedicin.dk/kronisk-smerte-anerkendes-som-sygdom/?fbclid=IwAR0457_YTF5yXNL87gCxmhO-HgHFZ2MmThpHV8Z1zineETLzHLsvdja7cNw
For whiplash specifikt er det mindre godt. Kroniske smerter er et symptom. Kronisk whiplash rubriceres udelukkende under smerter, fordi årsagen er ukendt. Whiplash kan stadig ikke ses, måles eller vejes, og den nye placering kan desværre komme til at betyde, at der ikke længere vil blive forsket i whiplash. Interessen for årsagen til smerter som følge af kronisk whiplash kan med andre ord forsvinde, når fokus er på smerterne fremfor på whiplashskaderne.
For whiplashskadede er det derfor dobbelttydigt. Det er en glæde i forhold til, at muligheden for, at de whiplashskadedes smerter fremover vil blive taget alvorligt, øges. Men i forhold til de skader, der kan være årsag til smerterne, risikerer vi, at forskningen går i stå. Smertebehandling er ren symptombehandling, mens årsagsbehandling vil være at finde årsagen og gøre noget ved det. Den mulighed forringes desværre fremover for os at se. Se også filmen “Hvad er whiplash” på: http://whiplashguiden.dk/nyskadet/hvad-er-whiplash/