I et dansk forskningsprojekt undersøges, om musik kan nedsætte risikoen for, at patienter med kroniske smerter bliver afhængige af receptpligtig medicin ved, at musik påvirker hjernen til at reducere smerter, skriver STOF. Musik har vist sig at kunne lindre smerter hos både patienter med akutte og kroniske smerter.
Det er ikke musikken i sig selv, men hjernen, der fremkalder den smertereducerende effekt. Årsagen er frigivelse af dopamin i hjernen, men der kan også være andre årsager, som man endnu ikke kender til. Dopamin er fx relateret til placebo og kroppen egne morfinstoffer.
Det ser ud til, at musik virker ved alle smerteformer, hvis det er en genre, patienten selv foretrækker.
Der er dog stadig meget, man ikke ved om musik og smerter.
Det, der skal kortlægges i projektet, er, om musik kan reducere mængden af smertestillende medicin, samt fremtidige måder, musikken kan anvendes til undgåelse af afhængighedsskabende medicin og sidst men ikke mindst om brugen af musik er forbundet med signalstoffer eller baner i hjernen, man ikke har kendskab til endnu.
Indtil videre ses musikken som et ”hjælpestof” i smertebehandlingen. Det er formentlig ikke et ”magisk stof”, som kan anvendes til alle formål, og man ved endnu ikke, om musik også kan forværre noget.
Kilde: https://psy.au.dk/fileadmin/CRF/STOF/STOF_pdf_er/STOF_nr._29/Musik_som_lindring._Stof_29.pdf

Mange mennesker med smerter har uden tvivl allerede oplevet, at musik virker på smerter. Når mennesker bliver optaget af at lytte til den musik, de elsker, kan de glemme både tid og sted. Derfor giver det mening at undersøge, om man vil kunne bruge musik mere systematisk i smertebehandlingen.

Det vil i givet fald være en meget billig form for smertebehandling og formentlig aldeles uden bivirkninger i forhold til traditionel medicin.

Der har i tidens løb været mange forslag om, hvad der kan virke mod smerter, så en smerteramt kan undgå medicin. Fx motion og mindfulness, meditation og yoga. Noget virker på nogle, men ikke på andre. En magisk effekt er dog sjældent set.

Træerne vokser derfor næppe heller ind i himlen med dette forskningsprojekt. Var det så let at smertestille et menneske med stærke smerter, var det nok sket for længst. De færreste smerteplagede er interesserede i at tage syntetiske stoffer, hvis de kan nøjes med at sætte deres yndlingsmusik i høretelefonerne, overhøre den indre stemme, dyrke yoga eller motion.

Men vi er selvfølgelig åbne overfor, at musik kan vise sig at være en god mulighed til smerteforbedring.