Vægtbærende MR skanning i enten siddende eller stående stilling skal vurderes i Norge, så man kan vurdere den naturlige belastning i oprejst stilling, skriver NRK.
En norsk whiplashforening har foreslået, at undersøgelsen indføres i Norge, så de kan få en rigtig diagnose. Fordi den ikke eksisterer, får de fejlagtig behandling og mister økonomiske rettigheder. Der findes forskning på området.
En sygeplejerske, som arrangerer rejser til London mht. undersøgelse, siger, at de allerede har fundet ca. 10 brud i nakken hos whiplashskadede. En var millimeter fra at dø.
600 – 700 patienter har brugt tilbuddet og er rejst til London, selv om de selv skal betale. De fleste er skadet efter trafikuheld, men også flere ME patienter har været med. De fleste har ikke fået en diagnose i Norge, og mange har fået at vide, at deres symptomer har psykiske årsager. Over 90 % har fået en diagnose med vægtbærende MR-skanning. Først og fremmest fordi der tages billeder af et område i nakken, der ellers ikke tages billeder af i Norge.
Der mangler mennesker til at læse og tolke billederne i Norge.
Patienternes situation er uholdbar. Mange tager deres eget liv pga. smerter.
Men det faglige miljø i Norge er skeptiske. Deres skepsis deles dog ikke af manualterapeut Bertel Rune Kaale, som kombinerer CT og liggende MRi 3T, som giver skarpere billeder af den del af nakken, som der ikke tages billeder af i Norge.
Kaale mener, at undersøgelsen også bør tages i brug i Norge. Med forskelligt tillægsudstyr vil det være muligt at tage billeder i forskellige positioner, siger han.
Han tror dog, at det vil blive dyrt, for flere tusinde patienter vil da have foretaget undersøgelsen. Han mener dog, at man skal gøre noget ved, hvad man gør for patienterne. Der må være læger, som tager sig af problematikken. Problemerne eskalerer uden behandling, og en tidlig behandling er vigtigt for at forhindre, at patienternes problemer eskalerer, og de havner i den psykiske sæk.
Alle, som har fysiske problemer over tid, vil slides psykisk. Fortæller de lægen om det, mister lægen straks fokus på den oprindelige nakkeskade, siger han.
Kilde: https://www.nrk.no/sorlandet/valfarter-til-utlandet-for-a-fa-en-diagnose-1.14856071

Danmark har nøjagtigt de samme problemer som beskrevet i denne norske artikel. Også i Danmark mangler vi  vægtbærende skanning, men også skanning under bevægelse. Skanning af overgangen mellem nakke og hjerne, er nemlig det område, der dårligst gengives ved både nakke- og hjerneskanninger i dag.
At der er fundet brud i nakken hos 10 norske patienter i London viser, at Norge har samme problem som Danmark: De såkaldte ”funktionelle lidelser” forhindrer, at mange får korrekte diagnoser og først får påvist skader, der kan påvises, efter lang tid.
Det er vigtigt, at en funktionel undersøgelse anerkendes af læger. Ellers er det ligegyldigt – selvfølgelig ikke for den skadede, men i forhold til at få kvalificeret hjælp til skaderne. Det kræver, at der er god evidens for undersøgelsen. I Danmark har kiropraktor René Lindstrøm i flere år undersøgt raske patienter med funktionel røntgen. Han næste skridt er at undersøge folk med nakkeskader. Først derefter vil han kunne se og bevise, hvad der er normalt, og hvad der er unormalt i en nakke ved funktionel røntgen. Der vil da være evidens for, hvad han reelt kan se. Og til den tid vil der også kunne udvikles egentlige behandlingsmetoder i forhold til problemerne, for mange af skaderne kræver lægelig behandling.
Det har dog lange udsigter. Men der er desværre ingen genvej.
Mange norske patienter rejser til Spanien og får deres nakke operativt stabiliseret, når de har fået påvist instabilitet i øvre nakke i London. Instabilitet kan give tryk på rygmarven og fx lammelser. Danske læger kalder både undersøgelsen og operationen for eksperimentel, fordi der ikke er evidens for, at patienterne har de skader, lægen i London påviser, og som den spanske læge opererer for. Mange danske læger ved, at whiplash kan give øvre nakkeskader, men så længe det ikke er bevist, og de ikke kan gøre noget ved det, lader de det desværre ligge.
Det værste er, at den manglende diagnose fører til, at mange whiplashskadede får behandlinger, som de ikke tåler i en instabil nakke eller en nakke med evt. brud eller andre skader, der ikke er opdaget. Fx kan manipulationsbehandling i en ustabil nakke gøre mere skade end gavn og være direkte farligt.
Hvis det lykkes for nordmændene at få funktionel skanning til Norge, kan der også på sigt være en mulighed for, at undersøgelsen kommer til Danmark. Der er dog ikke noget, der umiddelbart tyder på, at det lige sker.
Whiplashforeningen ville have taget problemet op ved det udsatte foretræde for Sundheds- og Ældreudvalget. Nu må det vente til efter corona-pandemien.