Ny canadisk forskning viser, at der er øget risiko for at udvikle ADHD, Parkinson, demens og angst efter hjernerystelse, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift. Det blev offentliggjort på den årlige Alzheimer´s Association International Conference.
Forskningen bekræfter tidligere forskning.
Den forøgede risiko ses hyppigere hos kvinder end hos mænd og hyppigere hos dem, der har haft mere end én hjernerystelse og i mindre grad hos dem, der har haft brud andre steder på kropppen.
I studiet deltog ca. 28.000 mænd og 19.500 kvinder samt en meget stor kontrolgruppe bestående af over 100.000 mennesker.

Kilde: https://propatienter.dk/nyheder/3169-hjernerystelse-forbindes-med-parkinson-adhd-angst-og-demens.html

For nylig skrev vi her på siden om to gerontologer, som havde skrevet, at nye undersøgelser kan diagnosticere skader i hjernen. De nævnte flere undersøgelser, som vi ikke har hørt anvendt ved hverken whiplash eller hjernerystelse i Danmark. Til trods for at gerontologerne faktisk konstaterede, at whiplash og hjernerystelse er de to tilstande, der udgør den væsentligste risiko for udvikling af mild traumatisk hjerneskade.
De undersøgelser, de bl.a. skrev om, er morfometriske og funktionelle undersøgelser af hjernen. Morfometri handler om form struktur. Funktionelle undersøgelser af hjernen kan fx vise blodgennemstrømning og stofskifte i hjernen samt sygdomsprocesser som depression og demens.
Vi ønsker selvfølgelig, at den viden, der er om, at der er risici for at senere at udvikle sygdomme i hjernen efter whiplash og hjernerystelse, tages alvorligt. Der er stor brug for, at nogle i det hele taget tager de to lidelser alvorligt og handler på den megen forskning, der efterhånden findes på området. Forskning er ikke nok, hvis det ikke følges op, og det gør det tilsyneladende endnu ikke i Danmark!
Whiplash og hjernerystelse er de primære årsager til mild traumatisk hjerneskade, så der er al muligt grund til at sætte større fokus på whiplash og hjernerystelse og på forskning i samme.
Det ser desværre ud til, at mange danske læger selv vil foretage den forskning, de bruger. Da forskningen er gået i stå mht. whiplash pga. de funktionelle lidelser, kan det desværre have lange udsigter.