Danske psykiatere og neurologer har lavet et forsøg med brugen af musik mod depression og smerter.
Musik vibrerer, og kan både lindre begge dele skriver Propatienter. Vi har nævnt forsøget tidligere her under Nyheder. Men nu er der kommet flere fakta om forsøget, som netop er blevet offentliggjort i Brain and Behavior.
Effekten af musikstimulation er i forsøget opgjort til at være fire gange bedre end kendt behandling.
”Det er helt exceptionelt for denne gruppe af klinisk deprimerede og alvorligt behandlingskrævende mennesker” siger neurolog Peter Michael Nielsen, som også er semiprofessionel musiker. Han har i hele sin karriere som læge arbejdet med lyd og samarbejder med en psykiater om forsøget.
Musikken er kombineret af basvibrationer, som patienten får gennem ørerne via en højtaler, der sidder på maven i ca. ½ time. Den skal sidde på maven, fordi vibrationerne fra musikken da ikke bare går ind i ørerne, men også påvirker vagus-nerven. Patienten får således effekt via både musikken og vibrationerne, som overdøver signaler fra områder med smerter og depression. Det skaber ro i hjernen, hvis personen kan lide musikken.
38 patienter har deltaget i studiet og er blevet behandlet 8 gange hver.
Antagelsen er, at vibrationerne påvirker ”det blå punkt”, som er et punkt i hjernestammen, der er involveret i bla depression, smerter og angst.
Forskerne planlægger nu et studie med ca. 1000 patienter.
Selve anlægget forsøger de at få godkendt som medicinsk udstyr. De samarbejder med flere andre lande og håber på en godkendelse indenfor det næste år. Meningen er, at de skal kunne ”måle dosis og styre og monitorere patientens behandlingsprocesser digitalt”.
Kilde: https://propatienter.dk/nyheder/2473-vibrationer-fra-en-dyb-bas-lindrer-depressioner-markant.html
Det er et særdeles interessant forsøg, som vi forhåbentlig kan forvente os meget af. Ifølge nyere smerteteorier er kroniske smerter et produkt af både fysiske, psykiske og sociale faktorer og skyldes et overstimuleret nervesystem (må ikke forveksles med hypokondri).
Hjernen, som bearbejder indtryk fra kroppen via nervebanerne, kan tilsyneladende beroliges vha. musik og vibrationer, så smerter mindskes og depression lindres. Og det ser ud til at virke.
Det har længe været kendt, at stimulering af vagus-nerven kan lindre smerter, men så vidt vi ved, har det endnu ikke været forsøgt systematisk anvendt af læger. Stimulation af vagusnerven sætter gang i det parasympatiske nervesystem (som står uden for viljen herredømme), og det kan få nervesystemet til at falde til ro og nedsætte stress. Andre metoder til stimulering af nerven er sang, yoga, meditation, akupunktur, positive relationer, latter og visse kosttilskud.
Som vanligt, når forskning offentliggøres i de indledende faser, er der dog lang vej endnu. Der skal mange flere mennesker med i et forsøg, før det er sikkert, at det virker.
Ting tager tid. Og i en tid, hvor læger begynder at få øje på den nyere smerteforskning og skruer ned for smertestillende medicin, vil det være godt at kunne sætte noget andet i stedet. Ikke mindst fordi mange ikke alle kan undvære smertestillende medicin.