Der har indtil nu ikke været en objektiv metode til konstatering af, om patienter har pådraget sig traumatisk hjerneskade, selv om hjernerystelse udgør en risiko på sigt. Den største hindring for helbredelse af traumatisk hjerneskade, herunder hjernerystelse, er, at skaderne ofte enten ikke diagnosticeres, eller at de fejldiagnosticeres. En objektiv test kan derfor være afgørende.
Den er nu udviklet i USA i form af en blodprøve, som indenfor 15 minutter kan fortælle, om patienten har hjernerystelse eller ej.

Kilde: https://www.abbott.com/corpnewsroom/products-and-innovation/finally-a-blood-test-for-traumatic-brain-injury.html?fbclid=IwAR3YNCkv-cwwO6QGGNNIc9U1aGc5ON0jRKTWU0SOQOMgUA-WIuZO_1EkHCM

Det er et meget stort fremskridt, hvis det virkelig er lykkedes at fremstille en test, som let kan vise, om en patient har hjernerystelse eller ej. Om testen er anerkendt eller i hvor stor udstrækning, den anvendes, fremgår dog ikke af artiklen. Så vi må nok slå lidt koldt vand i blodet, før vi klapper i hænderne endnu.
Er testen så god, at den kan udbredes, hører vi uden tvivl om den. Den vil kunne anvendes hos patienter, der pådrager sig whiplashskader mht. på at af- eller bekræfte, om de har en samtidig hjernerystelse. Det vil være både epokegørende og afgørende.
Ca. halvdelen af alle patienter med whiplash har en samtidig hjernerystelse. Vores spørgeskemaundersøgelse viser, at diagnosen ofte er forsinket. Forskning viser desuden, at dem, der ikke bliver raske, har følger efter hjernerystelse. Derfor er det en vigtig test, som vi venter spændte på.

Vil du vide mere om whiplash og hjernerystelse, kan du se filmen ”Whiplash og hjernerystelse” på Whiplashguiden på http://whiplashguiden.dk/kronisk-skadet/whiplash-og-hjernerystelse/