Trafikulykker med en whiplash-skades-mekanisme er en af de mest alminelige årsager til nakkeskader. Korrekt justering af nakkestøtter kan reducere forekomsten af nakkesmerter ved påkørsel bagfra med 24 %. Vedvarende nakkesmerter er mere almindelige hos kvinder (70:30). Whiplashskader resulterer normalt i nakkesmerter pga. myofascielt traume, hvilket er blevet dokumenteret i både dyreforsøg og menneskelige studier. Hovedpine, rapporteret hos 82 % af patienterne i den akutte fase, er normalt af muskelspændingstypen, ofte forbundet med occipital neuralgi (nakkehovedpine af nervesmertetype) og mindre ofte med kæbeledproblemer. Svimmelhed forekommer ofte og kan skyldes skader i indre øre, centrale nervesystem eller nakkeskade. Mere end en tredjedel af patienterne klager akut over føleforstyrrelser, som ofte er forårsaget af triggerpunkter og thoracic outlet syndrom (afklemning af nervebundt under kravbenet)og mindre almindeligt tryk på nerve i nakken ved f.eks. diskusprolaps.
Nogle undersøgelser har vist, at senhjernerystelse kan udvikle sig fra en whiplashskade.
Lændesmerter er også en hyppig klage. Selv om de fleste patienter kommer sig inden for 3 mdr. efter ulykken, rapporteres vedvarende nakkesmerter hos mere end 30 % og hovedpine af mere end 10 % af patienterne efter 2 år.
Risikofaktorer for en mindre gunstig bedring inkluderer alder (øges med alderen), tilstedeværelsen af øvre rygsmerter, occipital hovedpine, flere symptomer eller paræstesier fra start, reduceret bevægelse i nakken, fravær af neurologisk objektive tegn, allerede eksisterende degenerative ændringer og hvis man tilhører middel- eller overklassen mht. erhverv.
Der er kun en minimal sammenhæng mellem en dårlig prognose og kollisionshastighed eller sværhedsgrad og omfanget af køretøjsskader. Whiplashskader resulterer i langvarigt handicap hos op mod 6 % af patienterne, der ikke vender tilbage til arbejde efter 1 år.
Selv om retssager er meget almindelige og altid rejser spørgsmål om sekundær gevinst hos patienter med vedvarende symptomer, helbredes de fleste patienter ikke efter en dom.
Akut behandling af nakkesmerter består af is i 24 timer efterfulgt af varme, smertestillende piller, NSAID´er og muskelafslappende midler.
Triggerpunktinjektioner (triggerpunkter er smertefulde nerve-muskelknuder) kan være gavnlige i både den akutte og den kroniske fase.
Brug af halskrave skal sandsynligvis holdes på et minimum i løbet af de første 2-3 uger efter skaden og derefter undgås. Tidlig passiv mobilisering og en række bevægeøvelser kan fremskynde helbredelse.
Fysioterapi og transkutan nervestimulation kan være nyttig til reduktion af smerter og forbedring af bevægelse.
Kilde: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1435666/

Denne artikel beskriver stort set, hvad man ved om whiplash I dag. Det nedslående er, at artiklen faktisk er fra 1992. Det ser ud til, at man i dag ikke ved ret meget mere end dengang. Kun mængden af forskning, der relaterer til sammenhæng med psykisk sygdom eller PTSD er steget kolossalt i den periode.