Behandling af whiplash med low level laser terapi (LLLT)
9. september 2020
Whiplashforeningen har fået indblik i en videnskabelig artikel skrevet af læge Richard Evan Steele. Artiklen udkommer i Journal of Pain Management inden udgangen af 2020.
Den handler om hans arbejde med lavdosis laserterapi (LLLT) ved smerter i muskler og fascier (muskelhinder og ligamenter) (myofasciale smerter). Behandlingen giver smertefrihed ved whiplash, spændingshovedpine og post-hjernerystelse.
Whiplashsyndrom mener han er meget dårligt undersøgt, og indtil videre er der ikke beskrevet nogen effektiv løsning. Han taler om, at læger er gode til at dokumentere, hvad de gør rigtigt, men ekstremt sjældent beskæftiger sig med at dokumentere, hvad de gør forkert. Nogle af hans patienter er undersøgt af op til 35 læger og andre terapeuter uden, at de har fået musklerne i nakken undersøgt. Det kræver lidt træning af lave en tilstrækkelig undersøgelse og opdage spændingerne. Når spændingerne løses vha. LLLT, forsvinder patientens problemer.
Laserlys virker lokalt og trænger 5-6 cm ned under huden, hvor det virker som en kraftig antioxidant, men hele virkningsmekanismen er endnu ikke klarlagt. Forfatteren mener dog, at myofascial smerte skyldes inflammation, og antioxidanters reduktion af inflammation er godt beskrevet. At LLLT virker antiinflammatorisk og også godt beskrevet.
Whiplash-patienter og post-hjernerystelsespatienter har samme spændinger i nakken.
Holdningen til patienterne er generelt, at de skal lære at leve med det.
178 behandlede patienter er blevet smertefrie efter behandling med laserterapi over tid og helst hver anden dag. 25 af de 178 har whiplash-syndrom, 19 har posthjernerystelse og 23 har spændingshovedpine. Alle er blevet smertefrie.
Problemet med behandlingen er, at mange ikke har råd til at betale for et tilstrækkeligt antal behandlinger, som helst skal gives hver 2. dag.
Der er ingen bivirkninger til behandlingen.
I artiklen beskrives resultatet af behandlingen hos fem udvalgte patienter, bla. en midaldrende mand, som to år efter en bagendekollision fik tildelt 8 % handicap og blev diagnosticeret med begyndende demens pga. hukommelses- og koncentrationsproblemer. Hans nakkemuskler var ikke blevet undersøgt, men han havde alvorligt spændinger/myoser i flere forskellige muskler. Han blev smertefri efter 32 behandlinger og havde også genvundet sin hukommelse og koncentration.
En ung kvinde havde været involveret i to bagendekollisioner og havde konstant hovedpine pga. anstrengte nakkemuskler. Hun var også konstant deprimeret. Allerede efter ni behandlinger var hun smertefri og havde genvundet sin energi og glæde. Behandlingstiden var usædvanlig kort.
Ved opfølgning tre år efter var begge patienter stadig smertefrie.
LLLT anvendes i England, USA og Canada, men endnu ikke Skandinavien, bortset fra på Klinikken Livet.
Kilde: Artiklen ”Low level laser therapy and moyfascial pain” af Richard Evan Steele, MD, MPH. Artiklen offentliggøres i Journal of Pain Management i 2020.
Det er interessant, at lægen mener, at patienter efter whiplash og hjernerystelse ikke undersøges tilstrækkeligt i nakken, fordi det kan være svært at lokalisere den enkelte muskel. Det kræver tilsyneladende et vist håndelag. Faktisk er det chokerende, fordi en del forskning viser, at der netop sker ændringer i muskulaturen pga. ændret brug af musklerne i nakken efter whiplash.
Mange whiplashskadede har dog oplevet, at lægens stort set ikke undersøger deres nakker, så det er desværre ikke overraskede.
Det er også interessant, at lægen finder, at patienter med whiplash og hjernerystelse har de samme muskelspændinger i nakken. Vi har længe vidst, at patienter med kronisk whiplash og kronisk hjernerystelse har de samme udfordringer. P.t. bekræftes det den ene gang efter den anden. Således også af denne læge.
Desuden er det selvfølgelig interessant at erfare, at LLLT faktisk kan have effekt.
Lægen har i årevis været interesseret i at hjælpe patienter med kroniske smerter og har ”tilfældigt” stødt på LLLT og selv investeret i apparatet.
Han er i gang med at skabe evidens for behandlingens effekt ved myofascielle smerter, herunder også whiplash og hjernerystelse.
Ifølge lægen selv er det største problem, at behandlingen skal gives ca. hver 2. dag for at give den optimale effekt og gøre folk med fx whiplash, hjernerystelse og spændingshovedpine smertefrie. Derfor er det ikke alle forundt at have råd til en sådan behandling.
Det ser ud til, at han kan afhjælpe muskulære problemer efter whiplash. Om LLLT også vil kunne afhjælpe andre skader forårsaget af whiplashbevægelsen vides ikke.
Vi vil bringe en artikel med lægen i et af de kommende numre af Whiplashnyt.