Smerteforskning ledet af professor Lars Arendt-Nielsen, Aalborg Universitetshospital, kan ændre på fremtidens forebyggelse af kroniske smerter og smertebehandling. De har fundet årsagen til, at nogle udvikler kroniske smerter efter en ellers vellykket operation, nemlig ”sammenhæng mellem udvikling af kroniske smerter og patienters epigenetiske profiler”.
Egigenetik handler om arvelige, men reversible forandringer i gener.
Ca. hver 5. patient fik efter en knæoperation kroniske smerter, og de havde allerede før operationen en anderledes epigenetisk profil end dem, der ikke fik kroniske smerter.
”Forskellige miljøpåvirkninger gennem livet har skabt en speciel epigenetisk profil” hos de patienter, der fik kroniske smerter. Patieterne med kroniske smerter havde stadig smerter fem år efter knæoperationen. De har et meget anderledes smertesystem mht. smerteintensitet. Denne viden kan potentielt anvendes til at skræddersy den rette behandling til en patient før operationen.
”Forskningen giver nyt håb til at forstå, hvorfor der inden for mange andre patientgrupper er patienter, som udvikler smerte og andre ikke gør”.

Kilde: https://www.aau.dk/epokegorende-opdagelse-skal-forhindre-udvikling-af-kroniske-smerter-n76598

Ovenstående forskning er spændende nyt. Ganske vist handler forskningen om knæopererede patienter, men da årsagen til smerterne er epigenetiske, er det ikke usandsynligt, at samme epigenetiske forandringer også kan være årsag til vedvarende smerter hos andre patienter med kroniske smerter.
Lars Arendt-Nielsen har i anden forskning fundet, at bedre smertebehandlling forud for operation kan forebygge udvikling af kroniske smerter efter operationen.
Derfor er det ikke urealistisk på sigt at forestille sig et ønskescenarie, hvor man måler en epigenetisk profil vha. en blodprøve hos alle, der får et whiplashtraume og gennem det finder frem til, hvem der skal have ekstra smertestillende medicin i den akutte fase af whiplash.
Selv om synptomer efter whiplash hos mange også er andre end kroniske smerter, er smerter for manges vedkommende det symptom, der giver anledning til den største grad af invaliditet, og kan man forhindre det i at opstå, ja så …….