Stress kan øge smerter, men samtidig kan smerter også i sig selv give stress, hvilket kan føre til en negativ spiral.

Stress kan være hjælpsomt, men stress, der varer i længere tid og er uhensigtsmæssig og kan forværre smerter.
Den enkelte kan opfatte stress positivt eller negativt afhængigt af, om stressen kan håndteres.
Man ved endnu ikke, om det er den negative stress, der giver længerevarende smerter eller om det er de længerevarende smerter, der giver negativ stress. Men man ved, at stress kan forudsige, om man får længerevarende smerter i fremtiden.
Stress er dog kun ét aspekt i smerter. Smerter kan også påvirkes af dårlig søvn, følelsen af at være presset, tristhed, bekymringer, katastrofetanker, økonomiske problemer, undgåelsesadfærd (fx at forsøge at undgå smerter).
Stress og smerte påvirker de samme områder i hjernen.
Desuden kan stress give inflammation i kroppen, hvilket kan øge nervesystemets følsomhed og øge smerteoplevelsen.

Kilde: https://smertefribevaegelse.dk/stress-og-smerte/

Når man taler om nyt syn på kroniske smerter, taler man også om at se på hele mennesket, hvilket giver god mening, når man læser ovenstående. Smerter er ikke afgrænset. Smerter kan påvirke alle områder af livet, og smerter kan modsat også påvirkes. Det ved alle, der har eller har haft kroniske smerter.
Derfor skal smertebehandling ikke blot bestå af medicin men omfatte hele mennesket. Det betyder, at smertebehandling ikke skal være ”one size fits it all”, men en individuelt tilpasset behandling.
Det er Sundhedsstyrelsens plan for fremtidens smertebehandling. Men der kan være lang vej endnu, før alle med kroniske smerter får adgang til tværfaglig og individuel smertebehandling. For som vanligt må det ikke koste noget.
Man kan dog evt. prøve selv at blive mere bevidst om, hvad der evt. øger ens smerte. Kan blot nogle få ting elimineres, kan det skabe bedring. Det er dog ikke noget let arbejde. Det kan kræve stor tålmodighed, egenomsorg og ærlighed. Nogle af de ting, man kan overveje er, om man skaber lidelse oven i smerten? Om man lader smerten være eller om man problematiserer den? Og om man er meget bekymret over smerterne? I et nervesystem, der i forvejen har et øget alarmberedskab, kan disse ting få alarmen til at lyde og øge smerterne.