En kvinde der fik whiplash første gang i 2002 og senere har fået flere, underviser 9 timer om ugen på et fitnesshold for ældre. Kvinden er ifølge A4Nu blevet overvåget af det forsikringsselskab, der udbetaler hende erstatning. Kvinden har siden 2003 fået invalidepension plus pensionsopsparing fra sit forsikringsselskab. Efter overvågningen ophørte udbetalingen brat, fordi selskabet mente, at hun ikke var så syg, som hendes lægejournaler fortæller. Sagen skal nu for Retslægerådet.
En neurologisk speciallæge skriver i 2016, at der er overensstemmelse mellem kvindens klager og objektive fund. Hun lider dagligt af svære smerter og svær hovedpine, som hun tager morfinlignende præparater for.
Hun underviser, fordi hun som tidligere danser og underviser, gerne vil holde sig i gang og undgå at tabe yderligere muskelstyrke og bevægelighed.
Tre ansatte i forsikringsselskabet meldte sig til hendes kursus for at holde øje med hende. Hun fik et chok, da det gik op for hende, for hvem kan hun nu stole på? De ser jo ikke, at hun må stå tidligt op, så medicinen virker, før hun skal hjemmefra, eller at hun sover resten af dagen bagefter.
Hun er også blevet fotograferet i Netto og kigget over skulderen på Facebook.
Hun mener, hun stadig bliver overvåget.
Spørgsmålet er, hvor lang selskaberne må gå i forsøget på at afsløre svindlere?
Ifølge forsikringsselskaberne svindles hvert år i ca. 4.000 sager. Omkostning: 594 mio. kr. Men tallet er på dem, der ifølge forsikringsselskaberne har snydt. Kunderne har ikke indrømmet.
Forsikringsselskaberne taler om ”skånsom overvågning”, men findes der skånsom overvågning? De kunder, der overvågnes, føler, at det er meget grænseoverskridende.
En juraprofessor siger, at det ikke er forbudt at overvåge.
”Hvis der er mistanke om, at en person overdriver graden af sin skade og fysiske tilstand, så kan forsikringsselskabet få nogle personer til at holde øje med den skadelidte”, siger en underdirektør i Forsikring og Pension. De kalder det ikke overvågning, hvis der er tale om, at en person overdriver sin skade. Det sker flere gange årligt. Det skal dog foregå på en ordentlig måde, og det må ikke være intimiderende. Og de må godt fotografere og videooptage folk på offentlige steder, hvis en ejer ikke udtrykkeligt har sagt, at det ikke er tilladt.
Kilde: https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/overvaagning-mistanke-om-forsikringssvindel?fbclid=IwAR16eTJv_9B3vuV1tfyWrIaT9aWGzSDxxK4PTtgFBEXN7guH_EuoBiqKpmg

Historien ikke er overraskende. Vi har set lignende før, og vi kommer sikkert til at se det igen.
Det værste er, at den, der overvåges risikerer at blive ”paranoid” og føle sig overvåget konstant.
Det også slemt, at forsikringsselskabet ikke får den fulde og hele sandhed, fordi de ikke ser, hvad folk gør før og efter en aktivitet, der overvåges.
Du kan med andre ord ikke vide dig sikker på, at du ikke bliver overvåget, hvis du søger erstatning, eller hvis du har fået erstatning enten for nylig eller endda for mange år siden. Får selskabet den mindste mistanke om, at du snyder eller har snydt, risikerer du, at de undersøger sagen. Selv om du har ”rent mel i posen”, kan det sætte sig uudslettelige indtryk.

Alle, der har fået eller søger erstatning efter whiplash:
– risikerer at blive overvåget, hvis forsikringsselskabet fatter mistanke om snyd.
– bør passe på, hvad de foretager sig i det offentlige rum.
– bør tænke sig om en ekstra gang mht. hvilke aktiviteter, de har gang i.
– bør finde en balance mellem at være aktiv og undgå at udfordre systemet.
– bør tænke på, at forsikringsselskaber ikke ser og formentlig heller ikke er interesserede i at vide, hvad du gør før og efter den handling, de ser, men alene vurderer på din handling.
– bør tænke sig om, når de fx skriver noget på Facebook, dyrker motion på offentlige steder, handler ind etc.
– bør nøje vurdere, om de skal bruge apps, der giver mulighed for overvågning, fx motions-apps.
– har god grund til at kigge sig en ekstra gang over skulderen.

Risikoen for overvågning er en pris, du skal være villig til at betale for at få en erstatning efter en ulykke, som fører til handicap! Du risikerer at være ”jaget vildt” resten af livet, fordi andre har snydt forsikringsselskaberne. Eller fordi forsikringsselskaberne tror, at alle snyder og derfor også nærer mistillid til dig!
Har du fået en erstatning, har du samtidig fået påhæftet prædikatet ”Under mistanke” resten af livet. Så der er al mulig god grund til at tænke sig om.

Se også filmen ”Under luppen” og læs hjemmesideteksten under filmen http://whiplashguiden.dk/erstatning/forsikringsselskaber/